• A növény-mikroba-talaj kapcsolat működése a termékenység legjobb indikátora
×
Ajánlatkérés
Termésnövelő anyagok vizsgálata és szántóföldi kísérletek

Termésnövelő anyagok vizsgálata

​A gazdálkodók óriási összegeket költenek évről évre termésnövelő anyagokra. Ma már egyre inkább luxus lesz bevásárolni anélkül, hogy meggyőződnénk róla, hogy ezek alkalmazása mennyire lesz hatékony az adott gazdaság területén. Kimutatható-e a várt fizikai, kémiai vagy biológiai talajjavító hatás? Kimutatható-e a termésnövelő vagy minőségjavító hatás? Ha nem, akkor miért nem? Milyen tényezők akadályozzák, hogy megtérüljön egy-egy inputanyag használata?

Gyakran nincs elég információ az egyes termékek összetételéről, minőségéről. A termékek engedélyezésének ugyan feltétele számos laboratóriumi vizsgálat, amelyek jogszabályoknak megfelelően meghatározott paraméterekre terjednek ki. Több esetben azonban szükség lehet más tulajdonságok meghatározására is. Különösen a szervesanyagokat tartalmazó termésnövelőknél fontos például, hogy a teljes NPK tartalom milyen intenzitással fogja szolgáltatni a tápanyagokat az első, második, vagy harmadik évben. A talajjavító anyagok esetében ugyancsak lényeges információ a tartamhatás vagy az anyag reaktivitása, hogy milyen gyorsan fejti ki a hatását.

Laboratóriumi vizsgálati szolgáltatásaink:

- folyékony és szilárd műtrágyák, lombtrágyák hatóanyagainak vizsgálata,

- mikrobiális oltóanyagok csíraszámának, mikrobiális összetételének funkcionális vizsgálata,

- talajjavítók (pl. meszezőanyagok) hatóanyagának, oldhatóságának, reaktivitásának vizsgálata,

- szervestrágyák összes tápanyag-tartalmának, és tápanyag-leadási intenzitásának (feltáródás) vizsgálata,

- egyéb talajkondicionálók fontosabb fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek, hatóanyagainak független laboratóriumi meghatározása.

A precíziós tápanyag-gazdálkodás és talajjavítás az agrokémiai és növényélettani alapok tisztázása nélkül csupán ötletszerű játszadozás a műszaki eszközökkel. A termesztett növények reakciója az egyes inputanyagokra természetesen számos időjárási, talajtani és egyéb biotikus stressztényezőktől függ, nem beszélve az egyes hibridek és fajták közötti különbségekről. Azonban néhány, a gazdaság területén jól elhelyezett és beállított hatásvizsgálattal, szántóföldi kísérlettel nagyon sok kérdésre választ kaphatunk.

Szántóföldi kísérletek

Szakmai és műszaki támogatást nyújtunk a gazdálkodók számára kisparcellás és üzemi kísérletek megvalósításában:

- termésnövelő anyagok dózisainak és kijuttatásának megtervezése,

- kísérleti parcellák elrendezésének, ismétlésszámának és kezeléseinek megtervezése,

- növények fejlődésének monitorozása élettani paraméterek segítségével (klorofill koncentráció, gyökérkapacitás, levélfelület, vegetációs index, levélanalízis stb.),

- termésnövelő anyagok hatásának vizsgálata a talajra fizikai, kémiai és biológiai vizsgálatok segítségével.

A helyben keletkezett adat és információ a legfontosabb, azokat semmilyen külföldi vagy más hazai régió tapasztalatai nem helyettesítik. Az egzakt mérésekben hiszünk, amelyek az adott talajföldrajzi és éghajlati régiót reprezentálják.