• A biológiai folyamatok a legjobb indikátorai a termékenységnek
×
Ajánlatkérés
Talajdiagnosztika termőhelyre szabva

Mi a célja a talajdiagnosztikának?​

- Termőhelyi potenciálok közötti különbségek meghatározása. A termést korlátozó fontosabb talajtényezők azonosítása.

- Az agrotechnikai tényezők talajra gyakorolt hatásának meghatározása. Pl. milyen változások mennek végbe a szántás elhagyásával, a talajkímélő sekély művelés, no till és a takarónövények alkalmazásának hatására?

- Tápanyag-gazdálkodási és talajjavítási stratégiák kialakítása. Milyen anyagokkal és milyen szinten van értelme a kémiai talajjavításnak, az hogyan befolyásolja a tápanyag-gazdálkodásunkat?

 

A talajdiagnosztika alapelvei:

  • Élő rendszerként vizsgáljuk a talajokat

A talajok állapotát és a növények igényét együttesen vizsgáljuk. A talajok víz- és tápanyag-szolgáltató képességének értékelésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az élettelen szilárd, gáz és folyékony halmazállapotú alkotórészek mellett az élővilág is aktívan részt vesz a folyamatokban. https://talajprofi.blogspot.com/

  • A talajegészség feltételrendszerének vizsgálata

Megfelelő talajfizikai tulajdonságok nélkül nem javíthatók a talaj kémiai tulajdonságai, amelyek következtében végül a talajbiológiai aktivitás csökkenni fog. A talajélet a talajtermékenység legjobb indikátora. Az csak akkor megfelelő, ha egyéb talajtulajdonságok is rendben vannak. A talajok fizikai és kémiai tulajdonságai bizonyos határok között javíthatók. Segítünk megfogalmazni a reális célokat és a lehetséges megoldásokat.

  • A talajtermékenység valódi indikátorainak vizsgálata

A nemzetközi tudományos eredmények alapján speciális, Magyarországon ma még nem, vagy csak részben alkalmazott vizsgálati módszereket dolgoztunk ki a hazai termőföldekre. Olyan dinamikus talajegészség értékelési rendszert dolgoztunk ki, amely segítségével a növénytáplálást segítő folyamatok lényege megismerhető.

  • Nyomon követés és monitoring

A talaj egy dinamikusan változó rendszer, amely folyamatos törődést igényel. A talaj termőképességének növelése nem egy éves feladat. Ebben a folyamatban az egymásra épülő technológiai elemek, beavatkozások időben megfelelő sorrendben követik egymást, egymással nem helyettesíthetők. Nemcsak a talajban, hanem a növényegészségben, terméshozamban bekövetkező változásokat is vizsgáljuk. Nem hagyunk magadra, megtanítunk figyelni a talajban lezajló folyamatokra.